Ons
immuunsysteem reageert soms overdreven sterk op onschuldige stoffen
zoals stuifmeel. Dit is eigenlijk een vorm van overprikkeling: het
lichaam ervaart de pollen als een bedreiging en start een
ontstekingsreactie om zich te verdedigen. Veel mensen kennen de
symptomen: niezen, verstopte neus en jeukende ogen.
Maar er is goed nieuws voor degenen die regelmatig last hebben van
allergieën: door regelmatig en in kleine hoeveelheden blootgesteld te
worden aan pollen – bijvoorbeeld via lokaal honingstuifmeel of eetbare
hazelaarkatjes – leert het immuunsysteem dat deze stoffen geen gevaar
vormen. Dit principe, dat bekendstaat als ‘orale tolerantie’, wordt al
langer onderzocht binnen de immunotherapie tegen allergieën.
De
theorie achter orale tolerantie is gebaseerd op het idee dat het
immuunsysteem, door langzaam kennis te maken met de allergenen in lage
doseringen, zich aanpast en minder heftig reageert. Dit proces zou
kunnen bijdragen aan het verminderen van de allergische reacties, of
zelfs het voorkomen van nieuwe overgevoeligheden.
Lokaal honingstuifmeel en eetbare hazelaarkatjes kunnen daarbij als
milde introductie dienen, omdat ze pollen bevatten die afkomstig zijn
van je eigen omgeving en dus goed afgestemd zijn op het immuunsysteem
van de regio.
Hoewel
er nog veel onderzoek nodig is om de effectiviteit van deze methode te
bevestigen, wijst veelbelovend bewijs erop dat het opbouwen van
tolerantie in sommige gevallen kan helpen om het hooikoortsseizoen
minder ingrijpend te maken.
|
Reacties
Een reactie posten