donderdag 1 oktober 2009

Lekkere pompoenrecepten

http://www.oldelamer.info/herfst2006/herfst2006_01_800.jpg

Gisteren lagen er bij de groentenwinkel super dikke pompoenen. Ik moest er wel een beetje om lachen. Zelf heb ik een klein exemplaar gekocht, gewoon omdat ik vind dat die meer smaak hebben.

Ik geef graag een paar eenvoudige recepten door:

Recept: Pompoenmarmelade door Lieve Embo

Ingrediënten: 700 g pompoen / 400 g ui / ½ citroen (sap en schil in fijne stukjes) / 1 kaneelstokje / 1 kl miso / gember / ½ kop tarwestroop / 2 kl agar agar (geleermiddel)

Pel de pompoen en snijd in blokjes. Pel de ui en snijd in halve maantjes. Leg ze in een pot met 1 kop water, kaneel en miso. Breng aan de kook en laat gedurende zeker een half uur sudderen. Haal het kaneelstokje eruit en draai alles door een zeef. Voeg nu de stroop, citroensap en citroenschil en agar agar toe en laat nog 5 minuten sudderen. Laten opstijven in de koelkast.


Recept: Miso-pompoensoep (voor 4 personen)

Ingrediënten: 1 el wakame (zeewier) / 1 ui / 250 g pompoen / 450 g knolselder / 4 el miso / gember / water / peterselie of kervel

Week de wakame en snijd fijn. Snijd de ui in halve maantjes, de pompoen en knolselder in blokjes. Leg in een grote kookpot een laag wakame, dan een laag ui, daarboven knolselder en tenslotte pompoen. Overgiet met water en breng aan de kook. Laat minstens een half uur sudderen. Zet van het vuur en breng op smaak met miso en gember. Serveer met wat peterselie of kervel.


Recept: Nishime met pompoen (voor 4 personen)

Ingrediënten: 2 koppen pompoen in grote brokken gesneden / 2 koppen koolrabi in grote brokken gesneden / 4 cm kombu (zeewier) / 1 el witte miso / 1 el mosterd / citroensap

Leg de kombu onderaan de kookpot. Leg daarop de koolrabi en dan de pompoen. Strooi er een snuifje zout over en overgiet met wat water. Dek de pot af en breng aan de kook gedurende zo'n 15 minuten. Meng de miso met de mosterd en smeer het op de pompoenbrokken. Laat nog zo'n 15 minuten verder garen. Sprenkel wat citroensap erover voor het opdienen.


Recept: Pompoenschotel met kikkererwten (voor 4 personen) door Ingrid Degrieve

Ingrediënten: 4 koppen vaste patatjes / 4 koppen pompoen (grotere stukken dan de patat) / 1 ui heel grof gesneden / 200 g gare kikkererwten / zonnebloemolie / grote geut soya-room / geut shoyu / geut water / komijnzaadjes (beetje gewreven in de vijzel) / geraspte gember / look / peper en zout

Alles rauw (behalve de kikkererwten) samen in een afgedekte ovenschotel voor 35 tot 45 min in de oven.



If you love pumpkins here's an absolute great book!



2 opmerkingen:

  1. Hallo Annick,
    leuke pompoenenfoto is dit! Maar ik zou toch zweren dat ik hem zelf gemaakt heb ....

    Mvg Hank Dussen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. :-) dan zal je wel blij zijn dat hij hiermee de wereld ingestuurd wordt.
    't Is trouwens inderdaad een hele goeie foto. Well done!

    BeantwoordenVerwijderen