zaterdag 10 mei 2014

Ideale voedingspiramide voor HSP (Hoog Sensitieve Personen)

Enkele dagen geleden kwam ik terecht op de pagina van http://thuisinmijnlichaam.nl, een website voor en door hooggevoeligen.
Er staan een hoop interessante artikelen in.
Graag wil ik met u hun voedingsdriehoek delen.Holistisch voedingspiramide


 ESSENTIE –het wezenlijke zijn:

 1. BEWUST ZIJN – is de sleutel
 2. DOELEN
 3. ACTIE (handelen, doen, doen, doen…)
 4. BEWEGING

VOEDING:

 1. SCHOON BRONWATER
 2. KOOLHYDRATEN UIT VOLLE GRANEN
 3. FRUIT EN GROENTE
 4. HOOGWAARDIGE EIWITTEN (voornamelijk uit algen)
 5. GOEDE VETTEN EN OLIËN
 6. SPECERIJEN (kruiden en smaakmakers)
 

1. BEWUSTZIJN is de sleutel!

Je hele wereld zal veranderen op het moment dat je bewust wordt!
Meeste HSP mensen die last hebben van overgewicht, voedselintolerantie, vermoeidheid, onzuivere huid, hoofdpijn, aanhouden last van allerlei pijntjes en kwaaltjes, diabetes, hart problemen,… hebben deze ongemakken niet omdat ze dat willen. Ze ervaren deze ongemakken omdat ze niet bewust zijn en niet weten hoe ze van deze af kunnen komen. Hoe ze een leven kunnen creëren zonder al deze problemen.
Daarom begint alles met bewustwording! 
Als eerst moet je bewust worden dat je een probleem hebt en dat JIJ waarschijnlijk de reden bent van (meest van) deze problemen. Dat is vaak een lastige. HSP is vaak zijn/haar hele leven bestempeld geweest als “ongewoon” persoon en daardoor heeft een HSP door de jaren heen allerlei maskers aan getrokken en zich zelf een beetje verloren. Een HSP is geneigd om de schuld van zijn of haar ongemakken te geven aan iets of iemand buiten zichzelf om. Daarom is de eerste stap werken aan je eigen bewustwording. Dan moet je bewust worden dat er oplossing in je eigen handen ligt, dat jouw lichaam vermogen heeft om van al deze ongemakken af te komen. Je moet het willen en je moet de prijs voor betalen. Volgende stap is dan bewust worden dat de snelste en makkelijkste weg om van af te komen is iemand vinden die je niet bekritiseerd maar je ondersteund wanneer het moeilijk wordt. Bewustwording kan vergroot worden door verschillende technieken (mindfulness, meditatie, yoga, gebed….) toe te passen. Of Volg een “Thuis in mijn lichaam” seminaar om te leren hoe belangrijk bewust zijn is. Je kunt door onder andere aan je mindset te werken deze zodanig veranderen dat jouw lichaam ondersteund wordt in de zelf genezende vermogen zodat je verbetering kunt ervaren in alle facetten van je leven.

2. DOELEN zijn dromen met een deadline

DOELEN zijn heel belangrijk voor ons. Onze materiële welzijn, gezondheid, innerlijke en uiterlijke schoonheid en wellness zijn resultaat van de concrete doelen die wij ooit gesteld hebben. Doelen bereiken betekend dat wij de natuurlijke Universele wetten gevolgd hebben. En je kunt echt ALLE doelen bereiken ook die die niet gewenst zijn (onderbewuste doelen)! Daarom is zeer belangrijk goed op de hoogte zijn hoe je doelen kunt kiezen en hoe je deze kunt zetten en bereiken zodat je voor geen verassingen komt te staan. Kiezen de juiste doelen is essentieel. We hebben vaak heel veel wensen… maar echte doelen? Ik hoor mensen financiële of vakantie doelen stellen maar heb je al je welzijn- en gezondheidsdoelen gezet? Hoe lang wil je leven? Hoe gezond wil je zijn? Hoe vitaal wil je ouder worden? Doelen stellen en deze bereiken is vaak een vak apart. Omdat doelen bereiken is samenhang met Universele wetten gaat is goed om te weten met welke wetten je te maken krijgt en hoe kan je aan die wetten voldoen.

3. ACTIE (handelen, doen, doen, doen…)

Helaas zal de hoeveelheid kennis (diploma’s die je hebt), boeken die je hebt gelezen, seminaars die je hebt gevolgd, lessen, adviezen…  je niet helpen je doelen te bereiken of je leven te verbeteren als je niet de juiste actie doorvoert. Actie maakt dat je in de richting van je gewenste doel gaat. Maar je zult nooit in beweging komen zonder juiste BESLISSING. En hoe kan je weten welke beslissing is juist voor je? Dat kan je nooit 100% zeker weten. Enige wat je wel kunt is kijken naar je RESULTATEN, bewust ervan worden en dan correcties doorvoeren zodat je richting jouw gewenste doel blijft gaan. Net als regel techniek in een vliegtuig die zorgt dat hij op cours blijft. Soort automatische piloot. Die je altijd richting je doel laat varen. In onze “Thuis in mijn lichaam”seminaar leren wij jou meer over hoe je de juiste beslissing en de juiste acties kunt nemen.

4. BEWEGING

Het lijkt een trend geworden – WEINIG BEWEGEN. Dit is tevens nummer een moordenaar en veroorzaker van veel ziektes. Mensen die weinig bewegen lopen grote risico voor hart en bloedvaat problemen, darm kanker en andere soorten acute en chronische ziektes zoals diabetes type 2, osteoporose e.d. . Minimum van 60 minuten per dag actieve fysieke beweging is nodig voor normaal functioneren van ons lichaam.
Vindt iets dat past bij jou persoonlijkheid. Niet allen de sportschool is een oplossing. Neem een hond, doe yoga, loop of loop hard, doe Qi-gong, ga zwemmen of werk in je tuin (begin met een eigen moestuin is ook dubbel goed voor je gezondheid). Ik vindt zelf sporten in de sport school niet meer leuk. Als een HSP is de sfeer (harde muziek, veel mensen en veel prikkels) niet goed voor mij. Bovendien past bij mij als HSP veel beter bewegen in de buiten lucht.

5. Voeding

In plaats dat je steeds op zoek gaat naar de JUISTE DIEET dat alleen tijdelijk werkt, probeer uit te vinden wat is goed voor jou als een HSP (Hoog Sensitief Persoon) om te eten zodat je optimale lichaam hebt. Er zijn veel mensen in onze praktijk die last hebben van prikkelbare darm syndroom of spastische darm of een andere darm ongemak (opgeblazen gevoel e.d.). Deze mensen zijn vaak intolerant voor bepaalde soort voeding. Meestal is dat (koeien)melk en melk producten (zoals kaas en kaas producten), gluten (tarwe brood en pasta) en suiker (vaak geraffineerd suiker). (Juiste) Voeding speelt daarbij een belangrijke rol. Ik heb zelf jaren gelopen met allerlei darm klachten en heb veel darm onderzoeken gehad. Op Prikkelbaredarmsyndroom (PDS), vroeger ook wel spastische darm diagnose hebben artsen niets anders kunnen vinden. Pas toen ik een holistische voedingspiramide ging toepassen zijn mijn klachten voor goed verdwijnen.

Zuiver water – Leven op Aarde begint met WATER!

2/3 gewicht van jouw lichaam is WATER! Veel mensen zijn bezig om zuivere voeding te nemen maar vergeten te zoeken naar het water van zelfde zuiverheidsgraad.
Water huishouding in ons lichaam
Juist daarom hebben wij water als basis gezet in de holistisch voeding piramide. We zijn vaker dorstig dan dat wij honger hebben. Gevoel van dorst en honger komen namelijk uit dezelfde hersen gedeelte. Probeer een keer uit. Als je denk dat je honger hebt ga een glas zuiver water drinken – dan zal het je opvallen dat je helemaal niet hoeft te eten. Bestel dit boek en lees het door! Water, het goedkoopste medicijn | F. Batmanghelidj – je bent niet ziek, je hebt dorst Wij drinken vaak pas als wij dorst hebben. En als water niet van goede kwaliteit is, dan heeft zuiver eten weinig effect.

Koolhydraten uit volle granen (liefst glutenvrij)

Haver, bruin rijst, amarant, qinoe, boekweit etc. en kiemen hiervan is de beste bron van koolhydraten voor ons lichaam. Volle graanproducten (brood, pasta, rijst en andere graanproducten waarin de volledige graankorrel verwerkt is) helpen zoals bekend de darmtransit regelen. Maar dat is niet alles. Volle granen helpen ook hart- en vaataandoeningen en zelfs bepaalde kankers voorkomen.

Fruit & Groenten

Wortel, zetmeelrijk (zoete aardappelen e.d.), bladerige groenten (boerenkool, paksoi, peterselie, koriander e.d.), zee groenten: algen en zeewier, microalgen (spirulina en chlorella) zijn hele goede bron van vitamines en vooral mineralen. Je kunt ze beste consumeren als groene smoothie of verse sappen. Hier zijn onze gratis video’s “Meer energie door Groene Smoothies maken”

Proteïnen (Eiwitten)

Peulvruchten (bonen, lenzen, erwten, mungbonen, allen gefermenteerde soja – miso e.d.) het beste gekiemd gedurende minimaal 8 uur (over nacht); noten, zaden. En als je voor dierlijke producten kiest kies dan: verse rauwe onbewerkte geiten en schapen melk, eieren van beste kwaliteit – van echte scharrel, groen gevoerde kiepen, wild gevangen vis, wild gevogelte en wildvlees.

Vetten & Oliën

Gebruik allen geraffineerdere oliën uit de koude persing: olijf, sesam, lijnzaad en kokosolie, avocado’s, olijven, echten gras boter en ghee. Een voorbeeld: Hoe maak je Ghee (Geklaarde boter) en Paneer (Indiase kaas) 

Kruiden en specerijen

 • Het liefst verse kruiden,
 • geraffineerdere suikers (echte stevia plant, koud geslingerde honing, agave siroop, kokosbloem suiker,
 • onbewerkte toevoegingen zoals: shoyu sauce, biologische tamari, miso; cayennepeper, gember,
 • zout: Himalaya zout, Keltische zeezout en onbewerkte zeezout (alles liever dan geraffineerde tafelzout)…
- See more at: http://thuisinmijnlichaam.nl/ideale-voedingspiramide-hsp-hoog-sensitieve-personen.html#sthash.mPNaRif6.dpuf

 

 1. doen, doen…)
 2. BEWEGING
- See more at: http://thuisinmijnlichaam.nl/ideale-voedingspiramide-hsp-hoog-sensitieve-personen.html#sthash.mPNaRif6.dpuf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten