Hoe NLP relaties versterkt

 

Hoe NLP relaties versterkt

Stel je voor dat je de afgelopen dagen door de gangen van Mannaz liep en de energie voelde die onze ruimtes doordrong. Je zou de opwinding en nieuwsgierigheid van onze leerlingen kunnen voelen terwijl ze zich onderdompelden in nieuwe leerervaringen en aan uitdagende projecten werkten. Het was een week vol leren en plezier hebben. 

Te midden van al deze activiteit en groei, besefte ik maar weer eens de kracht van effectieve communicatie. Daarom wil ik in deze nieuwsbrief meer vertellen over Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP). 


Hoe NLP de communicatie met je kind verbetert

Neuro-Linguïstisch Programmeren, kortweg NLP, is een benadering die zich richt op de verbinding tussen onze gedachten (neuro), taal (linguïstisch) en gedrag (programmeren). Het is ontstaan in de jaren zeventig en heeft sindsdien vele toepassingen gevonden in diverse gebieden, waaronder psychotherapie, coaching, onderwijs en communicatie.

Op basis van het idee dat onze ervaringen gevormd worden door onze subjectieve waarneming van de wereld om ons heen, stelt NLP technieken voor om onze gedachten en taalpatronen bewust te gebruiken om gewenste veranderingen in ons leven te bewerkstelligen. Het gaat erom hoe we de wereld waarnemen en hoe we die percepties kunnen beïnvloeden om effectiever te communiceren, ons zelfvertrouwen te vergroten en onze doelen te bereiken.

In essentie draait NLP om het begrijpen en benutten van de kracht van onze gedachten en taal om positieve veranderingen te creëren, zowel voor onszelf als voor anderen.

Hoe NLP de verbinding met je kind verdiept

Hier zijn vijf NLP-technieken die je kunt gebruiken voor jouw hooggevoelige en/of hoogbegaafde kinderen:

  1. Ankeren: met ankeren kan jij als ouder positieve emoties of gemoedstoestanden verankeren door een fysiek gebaar, zoals een zachte aanraking op de schouder, telkens wanneer jouw kind zich kalm en zelfverzekerd voelt. Later kan dit anker worden gebruikt om jouw kind te helpen in stressvolle situaties, door het gebaar te herhalen om de kalme gemoedstoestand op te roepen.

    Voorbeeld: Wanneer jouw kind rustig en zelfverzekerd is tijdens het maken van huiswerk, kan je zachtjes op de schouder tikken en zeggen: "Goed gedaan! Voel je die rust? Onthoud dit gevoel." Later, wanneer jouw kind zich gestrest voelt voor een toets, kan je hetzelfde gebaar herhalen om het gevoel van kalmte en zelfvertrouwen op te roepen.

    Positief effect op communicatie: Het gebruik van ankers kan jouw kind helpen om stressvolle situaties beter te beheersen en emotioneel evenwichtiger te zijn, waardoor de communicatie tussen ouder en kind verbetert.

  2. Modelleren van rolmodellen: als ouder kan jij jouw kind helpen door ze te laten modelleren naar rolmodellen die succesvol zijn op gebieden waar jouw kind geïnteresseerd in is. Dit helpt hen om nieuwe strategieën en gedragspatronen te leren.

    Voorbeeld: Als jouw kind moeite heeft met het omgaan met uitdagingen, kan je een succesvolle rolmodel uitkiezen, zoals een favoriete sporter of een beroemd persoon die inspirerend is voor jouw kind. Bespreek met jouw kind hoe deze rolmodellen omgaan met uitdagingen en moeilijkheden, en moedig jouw kind aan om deze strategieën toe te passen in hun eigen leven.

    Positief effect op communicatie: Door rolmodellen te gebruiken als voorbeeld, kan jouw kind nieuwe manieren van denken en handelen leren, wat de communicatie tussen ouder en kind kan verbeteren en het zelfvertrouwen van jouw kind kan vergroten.

  3. Taalgebruik: als ouder kan jij bewust letten op jouw taalgebruik en positieve affirmaties gebruiken die de eigenwaarde van jouw kind versterken. In plaats van te zeggen "Je bent niet goed in wiskunde", kan je zeggen "Je bent bezig met leren en groeien in wiskunde."

    Voorbeeld: Wanneer jouw kind een fout maakt tijdens het studeren, kan je zeggen: "Dat was een lastige vraag, maar je hebt het al beter begrepen dan de vorige keer. Je bent echt goed bezig met leren en ik ben trots op je inzet."

    Positief effect op communicatie: Door positief taalgebruik te hanteren, kan jouw kind zich gesteund voelen en gemotiveerd worden om door te zetten, wat de communicatie tussen ouder en kind ten goede komt.

  4. Metaforen: als ouder kan jij gebruik maken van metaforen om abstracte concepten begrijpelijk te maken voor jouw hoogbegaafde kind. Een metafoor zoals het verhaal van de schildpad en de haas kan bijvoorbeeld het concept van doorzettingsvermogen uitleggen.

    Voorbeeld: Als jouw kind moeite heeft om geduldig te zijn bij het leren van een nieuwe vaardigheid, kan je het verhaal van de schildpad en de haas vertellen. Leg uit dat net zoals de schildpad langzaam maar gestaag vooruitgang boekt, geduld en doorzettingsvermogen belangrijk zijn om uiteindelijk succes te behalen.

    Positief effect op communicatie: Het gebruik van metaforen kan abstracte concepten concreet maken voor jouw kind, waardoor de communicatie over moeilijke onderwerpen gemakkelijker wordt en jouw kind beter begrijpt wat er van hen verwacht wordt.

  5. Het VAKOG-model: dit staat voor Visueel, Auditief, Kinesthetisch, Olfactorisch en Gustatoir. Als ouder kan jij ontdekken welke zintuiglijke modaliteit het meest effectief is voor jouw kind om informatie te verwerken en te leren, en deze modaliteit versterken in de communicatie en leerervaringen.

    Voorbeeld: Stel dat jouw kind visueel is ingesteld. Je kunt informatie presenteren door middel van afbeeldingen, diagrammen of kleurcodering. Als jouw kind auditief is ingesteld, kan je informatie mondeling uitleggen of gebruik maken van podcasts of muziek om te helpen bij het leren. Voor kinesthetische leerlingen kan je interactieve activiteiten en hands-on ervaringen gebruiken om concepten te verduidelijken. Olfactorische en gustatoire modaliteiten kunnen minder vaak voorkomen in leercontexten, maar je kunt ze toch benutten door bijvoorbeeld geuren of smaken te associëren met bepaalde leeractiviteiten.

    Positief effect op communicatie: Door de voorkeursmodaliteit van jouw kind te begrijpen en te gebruiken, kan je de effectiviteit van communicatie en leerervaringen vergroten, waardoor jouw kind zich beter begrepen en ondersteund voelt.

Reacties

Populaire posts