vrijdag 12 mei 2017

De 5 liefdestalen


Het spreken van positieve woorden is een manier om liefde emotioneel te uiten . Vrijwel iedereen ontvangt liever complimenten, dan kritiek, maar als jouw liefdestaal ‘positieve woorden’ is, dan ben je er extra gevoelig voor.

De kracht van woorden

Woorden hebben een enorme kracht en kunnen heel veel veranderen. Het kan dood zaaien of leven scheppen. Onze tong is misschien klein, maar het grote schade aanrichten. Niets is zo lastig als je tong in toom houden!

Is de liefdestaal van je partner ‘positieve woorden’? Probeer dan je partner (meer) complimenten te geven, spreek bemoedigende woorden of geef bevestiging.

 

Voorbeelden

‘Bedankt voor het buitenzetten van de container’
‘Wat heb je lekker gekookt vanavond, ik kan daar echt van genieten’
‘Ik zag dat je aan belastingaangifte hebt gedaan, dankjewel daarvoor’

 

‘Ik kan 2 maanden teren op een goed compliment, als mijn partner me vaker complimenten zou geven dan zou onze relatie beter zijn.’

 

Tips om de liefdestaal ‘ Positieve woorden’ te leren

 1. Maak een lijstje met positieve kenmerken van je partner
  Wanneer jouw relatie een sleur is geworden en het is het lastig om positieve woorden te spreken, willen we je uitdagen. Ga eens rustig zitten en denk aan de tijd dat je je partner kent. Wat zijn zijn/haar positieve kenmerken en gewoontes? Schrijf deze op. Richt je niet op het negatieve gewoontes!
 2. Vul het lijstje aan
  Let de komende periode op positieve gewoontes van je partner en vul het lijstje regelmatig aan. Breid je lijstje minimaal met twee positieve gewoontes per week uit.
 3. Doorbreek de negativiteit
  Ontzettend lastig om te doen, maar hou de komende twee maanden klachten die je hebt over partner voor je. Focus je op het positieve.
 4. Geef een compliment
  Kies uit je lijstje zorgvuldig een positieve gewoonte waar je je partner een compliment over gaat geven. Stel voor jezelf het doel om dit twee keer per week te doen. Bereid goed voor wat je gaat zeggen en geef je partner het compliment.
 5. Geef niet op!
  Heb je een stroef lopende relatie? Dan zal het tijd en energie kosten om je relatie te verbeteren. Zie je relatie als een opgedroogde spons. De spons zal geen water opnemen, maar als het eerste water in de spons zit neemt het ineens wel water op. Je partner zal jouw positieve woorden misschien niet eens herkennen of zal het als niet gemeend ervaren. In het begin zal het moeizaam gaan, maar geef niet op!
Hou het 2 maanden vol en kijk dan wat het resultaat is, niet eerder!

Wil je meer weten over de andere 4 liefdestalen?
Klik dan hier om de cursus relaties te bestellen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten