maandag 11 augustus 2014

Hooggevoelig? 5 bewijzen dat je sterker bent dan je denkt

gevoelig stress 
 
Op de website van Jobat.be botste ik op een leuk artikel van  Inge Ketels.  Ik deel het graag met u.


Neem jij makkelijk spanningen over? Heb je snel door hoe anderen zich voelen? Vind je de wereld soms overweldigend? Dan is de kans groot dat je hoogsensitief bent. Maar gelukkig hoeft dat geen probleem te zijn.

Volgens Carolina Bont, schrijfster van het boek ‘Hoogsensitiviteit als kracht’, is 20% van de bevolking hooggevoelig, vaak zonder het zelf te weten. “Hoogsensitieven (HSP’s) eigenen zich vaak gevoelens van anderen toe en krijgen sneller last van stress. Ze pikken ook vaker subtiliteiten op die de meeste mensen niet opvallen”, verduidelijkt zelfvertrouwencoach Inge Ketels. “Het kan zijn dat ze zich hierdoor sneller moe, overweldigd of niet op hun gemak voelen. En soms kunnen ze zich moeilijk concentreren, of houden ze spanning onnodig lang vast.”

“Dat resulteert helaas vaak in een gevoel van eigen tekortkoming, van niet goed genoeg zijn, omdat ze zich anders voelen dan de anderen, waardoor het zelfvertrouwen van een hoogsensitief persoon (HSP) makkelijk daalt. De eigen assertiviteit neemt af, waardoor het eigen potentieel niet (volledig) tot zijn recht komt”, besluit Ketels.

Maar wat is nu dat potentieel? Wat is de kracht die schuilt in hooggevoeligheid? Ziehier de 5 grote sterktes van een hoogsensitief persoon (HSP) ...

1. Waardevolle intuïtieve informatie

Wanneer een hoogsensitief persoon de stresssignalen gaat gebruiken als waardevolle informatie, krijgt intuïtie meer kans. Met hun sensoren voelen ze eerder aan dan anderen wat er misloopt of wat een succesvolle nieuwe richting is. Anderen zijn achteraf vaak blij met de vroege waarschuwing of de opgepikte trend.

2. Inspiratiebron en meer genieten

Hooggevoeligen zijn in staat om meer op te pikken, meer nuances te ervaren, meer te genieten én daardoor meer uit zichzelf en hun leven te halen. Ze kunnen hierin een grote inspiratiebron zijn voor anderen. Belangrijk hierin is dat ze hun energie niet laten versnipperen. Door het leren focussen van hun energie vangen ze meer innerlijke signalen op en kunnen ze overweldigende indrukken loslaten.

3. Loyale werknemer

Uit verschillende bronnen is bekend dat stressgevoelige werknemers bijzonder loyale werkkrachten zijn, vooral in een omgeving met een heldere communicatie. Ze zijn goede teamwerkers waarop je kan bouwen en vertrouwen.

4. Kracht van kwetsbaarheid benutten

De eigen gevoeligheid kan ingezet worden om te benoemen wat er speelt. Dit verheldert en helpt juiste verdere stappen te zetten en kan ook openheid creëren voor de kwetsbaarheid van anderen. Als kwetsbaarheid er mag zijn, kan ook authentieke kracht opbloeien, iets wat veel managers nog niet begrijpen.

5. Goed uit de verf komen

Door rekening te houden met zichzelf, komt een HSP’er veel beter uit de verf en worden zijn/haar kwaliteiten beter benut. “Ikzelf gebruik, als trainer en coach, mijn sensitiviteit in het begeleiden en coachen van groepen, teams en individuen. Ik kan aanvoelen waar mensen emotioneel zitten of wat mentaal een blokkade is. Hierdoor kunnen we sneller tot de kern gaan en de kwestie in essentie oplossen”, aldus Ketels.

Het kan wel even duren alvorens een hoogsensitief persoon zich bewust is van deze krachten, gezien elke HSP zal moeten leren omgaan met belemmerende mentale en emotionele gewoontes, die hem/haar automatisch minder weerbaar maken. Zo kan een vroeger aangepraat idee over ‘je moet niet zo gevoelig zijn’ een spoor hebben achtergelaten van minderwaardigheid en twijfel in zichzelf.

“Deze achterhaalde patronen durven aangaan, en dus durven investeren in zichzelf, heeft een ontzettend grote waarde”, verduidelijkt Ketels. “Je bereikt snel positieve veranderingen en gaat automatisch je eigen kracht méér inzetten, waardoor je plots meer impact krijgt en meer vervulling en succes in je werk én leven zal ervaren.”


http://www.jobat.be/nl/artikels/hooggevoelig-5-bewijzen-dat-je-sterker-bent-dan-je-denkt/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten