maandag 13 augustus 2012

Curry-kruid beter tegen dementie dan antipsychoticum



Onder ouderen in India blijkt dementie opvallend weinig voor te komen. Wetenschappers denken nu dat ze ontdekt hebben hoe dat komt: door curcumine. Dat is het belangrijkste ingrediënt van kurkuma of koenjit (geelwortel), dat in veel Indiase curry’s en ook Indonesische gerechten zit.

Curcumine bevordert de groei van nieuwe zenuwcellen in de hersenen, bleek uit onderzoek op fruitvliegjes. De nieuwe vezels vormen een bypass van de bestaande verbindingen die, bij de ziekte van Alzheimer, door zogeheten amyloïde plaques zijn beschadigd. Dat concluderen Zweedse onderzoekers van de Linköping-universiteit.

Daarentegen zijn sommige antipsychotica, die aan dementiepatiënten vaak gegeven worden als een soort paardenmiddel, voor 1 procent van de gebruikers dodelijk. In Engeland is aangetoond dat 180.000 mensen in een verpleeghuis of ziekenhuis een antipsychoticum krijgen en jaarlijks sterven er 1800 van hen vanwege dat gebruik. Een nieuw onderzoek aan de Harvard Medical School heeft een lijst opgeleverd met de meest lethale antipsychotica. De ergste blijkt haloperidol te zijn, verkocht onder de naam Haldol, en de minst kwade van deze groep boosdoeners is quetiapine (Seroquel).

Bron: Medisch Dossier
Foto: rgarciasuarez, Flickr.com
http://nl.odemagazine.com/blogs/editors_blog/137298/curry_kruid_beter_tegen_dementie_dan_antipsychoticum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten