dinsdag 23 augustus 2011

Oproep GAIA aan alle mannen: ‘Laat ze hangen’ op vrijdag 9 september


Onderbroekloze vrijdag als protest tegen onverdoofde varkenscastratie
Brussel, 22 augustus 2011 – Vandaag presenteert GAIA de campagne 'Laat Ze Hangen'. De campagne roept mannen op om ze op vrijdag 9 september voor 1 keer te laten hangen door geen onderbroek aan te trekken. Uit solidariteit met de 5 miljoen biggen die jaarlijks onverdoofd en nodeloos worden gecastreerd. Met de onderbroekloze vrijdag wil GAIA de krachten bundelen om supermarkten en varkensboeren te overtuigen over te stappen van onverdoofde castratie naar pijnloze vaccinatie.

In België worden jaarlijks vijf miljoen mannelijke biggen (beren) onverdoofd gecastreerd om berengeur te vermijden. Dat is een onaangename geur die kan vrijkomen bij het verhitten van vlees van geslachtsrijpe, ongecastreerde varkens. Enkele dagen na hun geboorte wordt bij mannelijke biggetjes zonder verdoving een insnede gemaakt waarna de teelballen worden weggenomen. Een erg pijnlijke ingreep .

Michel Vandenbosch licht het doel van de campagne toe: 'met de actie ''Laat ze Hangen' bundelen we de krachten om de varkenshouders te overtuigen ze bij hun biggen ook te laten hangen. Dit kan perfect door over te schakelen op pijnloze vaccinatie. Als mannen massaal meedoen aan onze actie, zullen de supermarkten aangezet worden om, zoals Colruyt, geen vlees van gecastreerde varkens meer te verkopen.
Dit filmpje toont hoe biggen onverdoofd gecastreerd worden: http://vimeo.com/25771292

'Laat Ze Hangen' op vrijdag 9 september
Mannen die hun solidariteit met de biggen willen tonen, kunnen dit door op 9 september zonder onderbroek de deur uit te gaan. Uw protest is officieel van zodra u uw deelname heeft bevestigd via de Facebook eventpagina te vinden via de GAIA Facebook-pagina. Via de Facebook-pagina kan iedereen vanaf vandaag ook massaal Facebook-vrienden uitnodigen ook mee te doen. Hoe meer officiële deelnemers, hoe groter het signaal dat GAIA kan uitsturen naar de supermarktketens en de varkenshouders.

Oproep aan alle vrouwen
De campagne richt zich in eerste plaats op mannen omdat zij zich als ervaringsexpert het beste kunnen inbeelden welke pijn biggen ervaren bij onverdoofde castratie. Een (zeer geminimaliseerde) vergelijking is de pijn die waarschijnlijk elke man minstens één keer in zijn leven heeft gevoeld wanneer een voetbal of een schoen tegen hoge snelheid recht in zijn kruis belandde.
Toch richt de campagne zich evengoed naar vrouwen. Zij kunnen meehelpen door het ondergoed van hun man te verstoppen.
En uiteraard kunnen zij ook hun solidariteit tonen door in te tekenen op de Facebook-eventpagina: http://www.facebook.com/event.php?eid=221483921232834

Nuttige tips voor deelnemers
Om ongelukken te voorkomen: graag geen broek met rits
Kijk goed uit vooraleer je gaat zitten
Laat je witte broek thuis. We geloven je op je woord.
Draag voor één dag geen laaghangende baggy pants

Home > Nieuws > Oproep GAIA aan alle mannen: ‘Laat ze hangen’ op vrijdag 9 september
22/08/2011

1 opmerking: